Adem&Ontspan

PROGRAMMA VOOR FYSIEKE EN MENTALE ONTSPANNING  

De ADEM&ONTSPAN  – cursus  brengt je terug naar je adem en je lichaam. Tijdens de cursus leer je door middel van ademhaling en spierontspanning stress los te laten en zo een staat van diepe ontspanning bereiken.  Wanneer het lichaam zich ontspant, volgt de geest vanzelf. ADEM&ONTSPAN is een praktisch en ervaringsgericht programma – je leert het door te doen.

Voor wie: Heb je regelmatig last van pijnlijke en gespannen spieren? Van hartkloppingen, gejaagde ademhaling of hoofdpijn? Slaap je slecht en pieker je vaak? Stress is vaak de oorzaak van deze klachten en dan kan deze cursus een oplossing bieden.

De cursus is voor iedereen die stress ervaart en die graag minder gespannen door het leven wil gaan.

Hoe werkt het:  Tijdens de ADEM&ONTSPAN – cursus ervaar je hoe het is om ontspannen te zijn. Je leert weer het verschil te voelen tussen aangespannen en ontspannen spieren en je oefent bewust de spanning los laten. Hiervoor maak je gebruik van verschillende technieken, zoals ademhalings- en spierontspanningsoefeningen (de progressieve relaxatie van Jacobson), visualisaties en aandachtsoefeningen uit de Mindfulness.

Effecten van de cursus: Cursus A d e m & O n t s p a n  is een praktische en ervaringsgerichte cursus, waarvan je het geleerde gemakkelijk kan toepassen in je dagelijks leven. Na afloop :

  • kunn je stress-signalen sneller herkennen en weet je wat je kan doen om te ontspannen
  • heb je meer grip op spanningsklachten
  • kun je je grenzen beter in acht nemen
  • ga je bewuster met jezelf en je omgeving om
  • je schakelt makkelijker tussen actief/passief en zo laat je de stress van werk en alledag makkelijker achter je
  • je leeft bewuster

Groepsaanbod (4 tot 8 deelnemers): 

Je werkt in kleine groepen van 4 tot 8 deelnemers zodat er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht en iedere inbreng de nodige tijd krijgt. Er zijn 6 bijeenkomsten van 1,5 uur waar theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je leert over de fysiologie van stress en je leert je  persoonlijke stresspatroon herkennen.  Je luistert naar je lichaam en al  oefenend, stap voor stap, leer je te ontspannen. Zo ervaar je weer meer rust, ruimte en balans.                                           

Individuele ontspanningssessies:

Soms kan het om verschillende redenen wenselijk zijn de  ADEM&ONTSPAN – cursus individueel te volgen. Je oefent dan in eigen tempo, met een programma die toegesneden is op je vraag en aangepast aan je persoonlijke situatie en fysieke mogelijkheden. 
A d e m & O n t s p a n individueel kan elk gewenst moment starten. Voor meer informatie over de inhoud en de tarieven kun je vrijblijvend contact met mij opnemen.